Скъпи мои читатели !
За да съществува този мой блог, вашите пари са му необходими, както въздуха и слънцето на всяко живо същество. Средствата ще послужат и за идеята, най-добрата част от това да издам в книга.
Моля използвайте бутона за дарения:

неделя, 20 май 2018 г.

ЗА МЕЧТИТЕ... ÃƒÆ’ƒÂÃ‚¡ÃÂ½ÃÂ¸ÃÂ¼ÃÂºÃÂ° на Роси Антов. Цял ден се натъквам на статии за българи, изнесли се в странство. И на статии, че тук нищо не може да се направи. И на статии, които плюват по поколението след нас. И хем ми е смешно, хем ми е тъжно. Смешно и тъжно ми е за тези, които смятат това поколение за загубено. Точно обратното е. За разлика от нас пред тях е отворен целия свят. Стига да искат да го видят и живеят в него. Там са синовете ми. Там гонят мечтите си. Стига да искат, могат да останат тук. Защото вече сме част от този свят. Огромен. В който разстоянията и границите просто се губят. Имам едно приятелче. На годините на децата ми. То е избрало да остане тук. За него ще ви разкажа. А вие ми кажете, дали не е загубено това поколение, което идва след нашето. Поколение, расло зад телени граници и лъжи. Нашето. Не тяхното.
 Та на думата. Малко градче. Кричим. В полите на Родопите. И там живеят същите хора както във всички малки градчета. Едни се оплакват, че няма работа. Други вече са го напуснали... А трети са останали. Той е останал. Стойко. И гони мечтите си. И ги сбъдва. Кипи от енергия. Невероятно добър. И най-важното знае какво иска. Ако не знае как да го направи, чете, пита и го прави. Сега ще ви кажа за последната му мечта и как сбъдва мечтата. Мечтае да пътува. И да научи хората да пътуват. Аз лично смятам, че иска да ги научи как да мечтаят и да сбъдват мечтите си. Та същият този юнак преди години решава да направи електромобил. За 999 евра. И започва. Първо чете. Чете. Чете... После обикаля пазарите и купува скапани батерии за лаптоп. По лев, два. После от тях прави батерия за колата, която мисли да направи. После купува купе. Да кажем от Фолксваген. После чете, работи, чете, работи, греши, чете, работи, работи, греши... И колата почти е готова. Кола за 999 евра. Направена от едно момче от това поколение, което уж е загубено. Стойко не мечтае за пари. Мечтае да ви покаже, че и без пари нещата се случват. За да обиколиш света ти трябват 999 евра. И малко евра джобни.
 Това е. Та Стойко това лято смята да обиколи България. Като начало. За 3 лева на сто километра. С кола за 999 евра. А след година, две и с 0 лева, 00 стотинки. С ремарке зад колата. В него инсталация за ток. Ток от боклуците, които трупат по канавките тези, които плюват по новото поколение, което никога няма да разберат... Заради границите... Границите в главите.
 Та общо взето, това е. Кто понял, понял.

рАнтов

Няма коментари:

Публикуване на коментар