Скъпи мои читатели !
За да съществува този мой блог, вашите пари са му необходими, както въздуха и слънцето на всяко живо същество. Средствата ще послужат и за идеята, най-добрата част от това да издам в книга.
Моля използвайте бутона за дарения:

четвъртък, 24 август 2017 г.

ФАБРИКА

Един приятел ми направи забележка, че съм писал за колониално предприятие, а не за фабриката в село, в която убиха 15 човека. Та ще напиша и за нея.
Фабриката е направена от бай Тодор. А както знаете, всичко направено от него е много здраво и може да работи вечно. С вечните машини. Особено ако е собственост на хора, които имам чувството, че ще са вечни. И май ще са вечни. Поне в България ще са. И те са създадени от бай Тошо. Та за фабриката.
Не знам точната дата кога е създадена, ама знам, че я е създал бай Тодор. При него гърмя няколко пъти, ама не утрепа никого. После фабриката бе продадена и започна утилизация на мини. В нея останаха машините от бай Тодор. Вечните. И същия ред като при бай Тодор. Да изкръшкаш от работа. Да палнеш тайно цигарка. Да не чистиш. Да не спазваш разни инструкции. А невероятният собственик, истински българин се грижел за работниците си, както баща и майка се грижат за децата си. Ако щете вярвайте, но и заплата им давал. Даже им е стигала да не умрат от глад. Чувал съм, че не само за работниците си се е грижел. Грижел се за няколко политика, за бивш президент, за няколко магистрата, няколко косаджии и доста чиновници. Грижел се за тях, за да може да си работи като при бай Тошо. В сгради и техника от бай Тошово време. Въобще, грижовен човек бил.
Та няма да ви разказвам повече, що всичко е ясно. Всичко, градено от човек рано или късно се троши. В случая гръмнало. И изпарило 15 човека. Сред тях близки за мен хора. Мир на душите им! Дано убийците им горят в ада! При бай Тодор. Защото ако не бе градил вечни неща, щеше да направят нова фабрика. С нови машини. Гледал съм по тв как утилизират мини в Германия. Не помня дали имаше хора. Роботи разни. А тук ги утилизираме с чукове. Ако не вервате, попитайте някой, где е работил там! И със сърпове ги утилизираме. Ако не вервате, питайте мен. А ако се огледате наоколо ще видите, че доста неща в тая държава се правят все още със сърп и чук. Затова някои още веят знамена със сърп и чук по тях.
Здраво е градил бай Тодор. Много здраво. Особено здраво е изградил дебелите черепи на хората, веещи червени байраци.
Айде чао! До скив.


Р.А.

Няма коментари:

Публикуване на коментар