Скъпи мои читатели !
За да съществува този мой блог, вашите пари са му необходими, както въздуха и слънцето на всяко живо същество. Средствата ще послужат и за идеята, най-добрата част от това да издам в книга.
Моля използвайте бутона за дарения:

четвъртък, 24 август 2017 г.

СЕВЕРОЗАПАДНИ

СЕВЕРОЗАПАДНИ ИСТОРИИ.
Дончо:
Кво го умувате тоя живот!? Той е от прост, по - прост. Като речен риболов в планинска река. Вървиш по брега. Намираш удобно място и пускаш въдицата. Кълве. Нормална риба. Ловиш и ти писва. Знаеш, че някъде в тази река има друга риба. Която си искал да уловиш цял живот. Сигурно е на другия бряг. Реката е буйна. Ама тръгваш през нея. Стъпваш внимателно. Камъните са хлъзгави. Пресичаш и и пак ловиш. Стандартните риби. По - горе по течението има още по - добро място. Вървиш по скалата и стигаш до него. Остават ти три крачки. Пред теб има дебел клон. Хващаш го и смело пристъпваш. А той гнил. Чупи се. А ти политаш в бързея. Стандартните риби също отиват в бързея. Там отиват и телефона и цигарите ви. Остава ви само въдицата. Псувате. Посядате. От коляното тече кръв. Боли. А напред друго място. Сигурно там е голямата риба. И тръгвате. Ловите. Не е там. Ама има друго. Още по - добро. Газите в реката. Внимателно. Няма дебел клон, за който да се заловите. Сам сте. Има само тънки клони от върбите до реката. И пак се хлъзгате. Посягате инстинктивно и сграбчвате клонче, колкото кутрето ви. Тънко. Но жилаво. Да му се не надява човек. И ви помага да стъпите здраво. И да продължите напред. Към онова място с голямата риба. Която сте мечтали да уловите цял живот. Стигате там. А рибата е по - горе. Вашата. В реката. Буйната река. А отстрани клони. Едни гнили, други жилави. Ама вече не гледаш в тях. Просто внимаваш къде стъпваш. И продължаваш. Няма значение колко пъти ще паднеш. Важното е да станеш.
Кво сте ме зяпнали бре!? Нема ли некой да викне по едно?
Нема. Стиснали сте се като германски туристи. Има да си седите на брега и да ловите риба. Стандартна. Тинче, донеси на мен едно от моето! И на тия юнаци донеси кво пият! И на теб си пиши едно. От мен. Знам, че редовно си пишеш от теб. Благодаря! Рестото също е за теб. А наздраве!


Р.А.

Няма коментари:

Публикуване на коментар